Vařím domácí sirup z máty a meduňky

Taky se vám na zahrádce máta nebo meduňka rozrostla jako plevel a vy nestíháte sušit na čaj? My už máme úplné mátovomeduňkové políčko, takže bylo na čase, zkusit něco nového. A protože se akce povedla, chci se s vámi podělit o návod. Co budeme dělat? Home made, téměř zero waste sirup.

Zvládne ho úplně každý, i to největší nemehlo, to vám zaručuji!

Co jsem použila?

lístky z cca 20 stonků máty a 20 stonků meduňky

2,5 litru převařené vody

První večer jsem jen lístky namočila do převařené vychladlé vody, zaklopila pokličkou a dala do lednice. Tam jsem je nechala téměř dva dny odležet, prý stačí i den. Nelekněte se, výsledná voda je hnědá, to je v pořádku. Lístky z ní prostě vyjměte a jděte na věc.

Na dokončení sirupu potřebujete:

1,5 kg cukru (já smíchala bílý a tmavý)

30 gramů kyseliny citronové (asi 2 vrchovaté polévkové lžíce)

Začněte pozvolna ohřívat vodu, ze které jste vyjmuli lístky. Když začne být teplá, nasypte do ní kyselinu citronovou    a cukr. Neděste se, hrnec bude vydávat temné šumění, ale nevybublá. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte na teplotě a nechte směs asi 3 minuty přejít varem. A JE HOTOVO 🙂 Chuťově je opravdu výborný…

Tip navíc: Pokud naplníte sklenice ještě horkou směsí a otočíte je tak, aby stály na víčku, nemusíte sirup v nich ani mít uložený v lednici.

 

Nenechte si ujít další články a sledujte mě na Facebooku! 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *